Recept Oma’s Arretjescake
Als ik het wel eens over het Recept Oma’s Arretjescake heb word ik vreemd aangekeken. Nu ik zelf al jaren Oma ben maak ik het ook weer voor mijn kleinkinderen en geloof maar dat ze smullen. De meeste mensen kennen het niet. Dat blijkt uit een rondje vragen bij moeders aan het schoolplein van mijn kleinkinderen. En het is zo ontzettend lekker. Wel bomvol calorieën dat zeg ik heel eerlijk, maar ach, voor ons oma’s een paar onsjes erbij weegt niet op tegen de nostalgie en het doorgeven van recepten van alle heerlijke lekkernijen. Voordat ik het recept met je ga delen wil ik je eerst vertellen hoe de naam Arretjescake ontstaan is.
Het recept van Oma’s Arretjescake is namelijk vernoemd naar Arretje Nof. Arretje Nof was een stripfiguur vroeger. Hij kwam uit Bagdad, een Alladin-achtig figuurtje met een tulband om en een pofbroek aan. Arretje was bedacht door schrijver en illustrator Johan Fabricius. De boekjes van Arretje Nof waren niet in de winkel te koop. In 1926 en 1927 konden consumenten de reeks bij elkaar sparen met zogenaamde NOF-wapenbonnen Dit waren zegeltjes met het bedrijfslogo die op de verpakkingen zaten van Nederlandse Olie Fabrikanten (Delftsche slaolie, Delfia en Delfrite). De boekjes waren in die tijd enorm populair. Dit waren de titels van de reclameboekjes van NOF uit 1926/1927 waren:
- Barrebart, de wildeman uit de bergen.
- Het rooverseiland in de Perzische zee.
- De Draak en de Chineesche prinses.
- Brekkek-kwak-kwak en de zeven woudmannetjes.
- De vroolijke bruiloft van Arretje en Annetje.
Zo na een beetje geschiedenisles kunnen we nu over naar het recept want dat is immers de bedoeling.
Benodigdheden ( ter illustratie)
Je hebt nodig
cakeblik
handmixer
bakpapier
steelpannetje
Ingrediënten
eieren 2 stuks
cacaopoeder 200 gram
basterdsuiker 200 gram
roomboter 200 gram
biscuits 200 gram
Bereidingswijze
- Mix met behulp van de handmixer de eieren en de basterdsuiker tot een luchtig geheel. Ongeveer 3 minuten mixen is dat.
- Voeg de cacao al roerend toe
- Daarna smelt je eerst de boter in een steelpannetje op laag vuur
- Schenk al roerend de gesmolten boter bij het cacaomengsel en roer het geheel tot een egaal mengsel
- Breek de biscuits (ik gebruik mariakoekjes) in kleine stukken, let op dat je niet verkruimeld
- Meng de stukjes koek door het cacaomengsel
- Bedek het cakeblik met het bakpapier en schep het arretjescake mengsel erin. Strijk glad
- Laat de arretjescake een halve dag in de koelkast opstijven
Recept Oma’s Arretjescake maken met je kleinkinderen
Aangezien Oma’s arretjescake een recept is waar geen oven aan te pas komt, is het ideaal om je kleinkind te laten helpen met het maken van deze cake. Een leuk klusje is natuurlijk om je kleinkind de koekjes te laten breken. Let wel op dat hij/zij niet helemaal onder de chocolade komt te zitten 🤣🤣🤣
Tot slot nog wat meer van Oma Gerda: