Recept Zachte romige aardappelpuree

Recept Zachte romige aardappelpuree

Ik ben er dol op, aardappelen En eigenlijk eet ik het in elke vorm. Van gekookte, gebakken, aardappels uit de oven, en ja ook uit de frituurpan, gestampt en puree. Aardappelpuree kan je verwerken in ovenschotels en stamppotten, maar natuurlijk ook gewoon eten bij je avondeten. Als je dat doet kan je kiezen voor het recept  zachte romige aardappelpuree maar je kan ook kiezen om een variant ervan te maken, is het weer net even iets anders.
Zachte romige aardappelpuree is makkelijk en snel te maken. Je kan er eindeloos mee variëren.

Mijn moeder kookte de aardappels vroeger in de schil en als ze gaar waren dan pelde zij de schil eraf. Op deze manier werd de smaak zo veel mogelijk bewaard en gingen er weinig vitaminen verloren. De schillen die gekookt van de aardappels af kwamen gingen daarna direct door naar de varkensstal. De varkens vonden de schillen heerlijk! Goede deal dus, zij de schillen en wij zachte romige aardappelpuree!

Ik geef je mijn recept voor de zachte romige aardappelpuree maar ook nog eens 4 verschillende varianten erop. Zo heb je telkens weer een andere puree voor een andere maaltijd!

 

Recept Zachte romige aardappelpuree Ingrediënten
(voor 4 personen)

1 kg geschilde kruimige aardappelen

250 ml halfvolle melk

50 g roomboter, in kleine stukjes

Beetje nootmuskaat

 

Recept Zachte romige aardappelpuree bereidingswijze

  1. Kook de aardappelen 20 minuten in water met zout. Giet de aardappelen af.
  2. Breng in een kleine pan de melk aan de kook, haal van het vuur af, dek af en zet apart.
  3. Pureer de nog hete aardappelen met een pureeknijper of met een stamper in een pan.
  4. Klop met een garde de warme melk en de boter door de fijngemaakte aardappelen. Blijf boven een laag vuur kloppen tot een luchtige aardappelpuree ontstaat.
  5. Breng de puree op smaak met zout, peper en (desgewenst) nootmuskaat.

 

Aardappelpuree variaties

Zoete zachte romige aardappelpuree

Maak de aardappelpuree hetzelfde als hierboven maar vervang dan de gewone aardappel door zoete aardappels. Deze schil je van te voren. Houd er rekening mee dat de aardappelpuree een stuk zoeter van smaak is.

Hartige aardappelpuree

Wanneer je frisse groentesalade erbij eet mag de aardappelpuree best wat hartiger zijn. Een lekkere hartige puree krijg je door geraspte kaas, ringetjes van bosui en uitgebakken spekjes door de puree te roeren.

Gegratineerde aardappelpuree

Maak de aardappelpuree als hierboven en verdeel de aardappelpuree over een ovenschaal. Leg er een laagje geraspte kaas overheen en zet de schaal in een voorverwarmde oven op 175 graden. Ongeveer 15 minuten, als de kaas een mooi licht korstje heeft is de gegratineerde aardappelpuree klaar.

De vrolijke tuinkruidenaardappelpuree

Maak de puree zoals hierboven beschreven staat en roer op het laats 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook en een halve eetlepel fijngehakte selderij erdoor

 

Lieve oma’s, ik zeg: Smakelijk eten!

Verwen tip van oma voor de kleinkinderen:

Eten er kleinkinderen mee, klop dan een ei door de puree. Dit maakt de puree wat luchtiger en minder zwaar voor de kleine kinderen.

Recept hartige romige aardappelpuree is uitstekend te combineren met Oma’s overheerlijke hachee

Geef een reactie