Pepernoten recept

Scheurkalender 2024 Sint

Pepernoten recept voor oma en kleinkind

We raken er maar niet over uitgepraat. De zwarte pieten discussie. En ook dit jaar zal het weer een gepeperde discussie worden! Maar hoe je het ook draait of keert, er is één ding wat altijd blijft. De overheerlijke pepernoot! Ik zag ze al in de winkel liggen vandaag, en natuurlijk liepen er ook weer zeurpieten door de winkel die al weer aan het klagen waren dat ze er te vroeg lagen. En dan denk ik mensen lief, hou toch op met dat geklaag, geniet van het leven! Je maakt het jezelf zo moeilijk. Ga leuke dingen doen en maak je niet zo druk. En over leuke dingen doen gesproken; Wat dacht je ervan om dit jaar eens de pepernoten samen met je kleinkinderen te bakken op de oppasdagen. Hartstikke leuk. Hier volgt het Van En Voor Oma pepernoten (of misschien noem je ze kruidnoten recept).

Pepernoten recept: veel leuker en lekkerder om zelf te maken

Bij geen enkele oma mag dit pepernoten recept ontbreken. Oma’s bakken alles altijd het lekkerst n de ogen van de kinderen en kleinkinderen. Dus in dit gedeelte van het jaar mogen de pepernoten niet ontbreken. Zeker niet als je kleinkind zo rond een jaar of 3,5 – 4 is. Want dan wordt het nu langzaam spannend. Als de pepernoten in de winkel liggen komen de vragen. Wanneer komt Sinterklaas? Waar is Sinterklaas nu? Krijg ik cadeautjes van Sinterklaas? Mag ik mijn schoentje zetten? De komende periode zal op de peuterspeelzaal, bij de dagopvang en ook thuis in het teken komen te staan van Sinterklaas. Een ontzettend leuke periode waarvan ik volop ga genieten.
Scholen en huizen gaan versierd worden met Pieten en boten en ook mijn kleinkinderen zullen in hun pietenpak rond gaan sjouwen en al snel elke ochtend hun schoentjes gaan inspecteren. En op dat moment weet je, nu wordt het tijd voor pepernoten! En ben nou eerlijk: zelf maken is veel leuker en super gezellig en echt niet moeilijk, zeker niet met mijn pepernotenrecept.
Gaan jullie ook pepernoten bakken met je kleinkinderen? Het recept van de pepernoten ga ik daarom met jullie delen. Je kan er heel veel pepernoten mee maken samen met je kleinkinderen.
Heel veel bakplezier! (Het recept staat onder de afbeeldingen)

Keukenschort voor Oma en kleinkind - Isabelle Rose
Keukenschort voor Oma en kleinkind – Isabelle Rose
Ovenwant Oma en Kleinkind - Isabelle Rose
Ovenwant Oma en Kleinkind – Isabelle Rose

 

Pepernoten recept, ook voor de allerkleinste bakkers

Ingrediënten pepernoten recept

• 250 gr zelfrijzend bakmeel
• 100 gr roomboter of margarine
• 50 ml melk
• 125 gr bruine basterdsuiker
• 1,5 eetlepel speculaaskruiden
• snufje zout

Bereidingswijze recept voor pepernoten

• Oven voorverwarmen op 170°C
• Mix de boter in een beslagkom zacht
• Kneed met je handen of met de mixer (Let op gebruik deeghaken) het meel, suiker, speculaaskruiden, zout en melk door de boter tot alles goed gemengd is. Daarna kan je met je handen het deeg tot een samenhangend geheel kneden.
• Maak kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen. Helpen de kleinkinderen mee, dan vinden ze ronde pepernoten misschien een beetje saai. Laat ze ook lekker gekke eigen bedachte vormen maken.
• Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

 

 

Speel het pepernotenspel met je kleinkind.

En als jullie dan klaar zijn met bakken dan wordt het smullen. Maar niet zo maar natuurlijk. Elke oma heeft namelijk nog tijd genoeg om het pepernotenspel te spelen.

Pepernotenspel
Pepernotenspel

Maak voor allemaal een pyramide van pepernoten. Begin met 6, dan 5, 4, 3, 2, en 1.
Vervolgens gooi je om de beurt met de dobbelsteen. Gooi je 4 dan mag je de rij van 4 pepernoten op eten. Gooi je 3 dan mag je de rij van 3 op eten. Blijf om de beurt gooien ook al mag je niets eten in je beurt omdat het rijtje al weg is.
Wie het eerst alle pepernoten op heeft is gewonnen.

Heel veel plezier met bakken lieve oma’s.

De Scheurkalender van de afbeelding boven nog niet in huis? Klik hier!

 

Geef een reactie