Voorlezen voor je kleinkind

Beertje het is bedtijd

Voorlezen voor je kleinkind

Al vanaf de babyperiode genieten kinderen op hun eigen manier van boeken. De basis voor lezen en leesplezier wordt al in de eerste levensjaren gelegd. Daarom wordt geadviseerd om kinderen al vanaf baby af aan kennis te laten maken met boeken en voorlezen. Voorlezen voor je kleinkind, dan doen oma’s graag en daarbij  leveren en belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van je kindje!

 

Magisch moment

Oma’s hebben vaak 100% aandacht voor hun kleinkinderen. De kleinkinderen op hun beurt voelen dat aan en maken daar graag gebruik van! Zo weten ze dat ze bij hun oma’s terecht kunnen voor meerdere voorleesboekjes. Voorlezen aan je kleinkinderen als ze nog heel jong zijn, gebeurd vaak als ze fijn bij je op schoot zitten. Zodra ze wat groter zijn, komen ze heerlijk dichtbij je zitten om niets te missen! Natuurlijk lezen ouders volop voor, maar als een oma dit doet, gebeurt daar iets magisch! Je stemgeluid, je warmte, het gezellig samenzijn en de exclusieve aandacht voor elkaar. Je kleinkinderen kunnen er niet genoeg van krijgen. Daar groeien zowel kleinkinderen als oma’s van!

 

Voorlezen en interactief voorlezen

Gezellig samen starten in een kinderboek, luisteren naar het verhaal en kijken naar de afbeeldingen. Dat gebeurt bij ‘gewoon’ voorlezen én ook bij interactief voorlezen. Alleen interactief voorlezen is meer. Bij interactief voorlezen betrek je je kleinkinderen nog meer bij het boek dan bij gewoon voorlezen. Je doet dat door met ze te praten over het verhaal, over de personages, ze vragen te stellen, de illustraties te bekijken en het geven van opdrachten. Tevens draagt interactief voorlezen bij aan de woordenschat en geeft dit de taal- en leesvaardigheid een extra impuls.

 

Samen lezen

Blijft jouw kleinkind goed stil om te luisteren als jij voorleest? Dat is echt niet makkelijk voor ze en het is ook wel begrijpelijk. Jonge kinderen willen mee doen en meehelpen. Ze willen samen lezen. Door te kiezen voor een interactief kinderboek kan dat al van jongs af aan. Zo betrek je je kleinkinderen actief bij het verhaal, ook al kunnen ze zelfs nog niet lezen of praten. Door het zien van de plaatjes en het voordoen van opdrachten begrijpen je kleinkinderen wat de bedoeling is. Nadat je het een aantal keren samen hebt gelezen, treedt de kracht van herhaling in werking. Je kleinkinderen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en hier beter op reageren. Hierdoor maken ze niet alleen oppervlakkig kennis met het verhaal, maar kun je hun ervaringen rondom het boek verbreden en verdiepen. Je kleinkinderen leren het meeste als zij actief meedoen tijdens het voorlezen.

 

Écht samen lezen

Door het toevoegen van interacties in het verhaal, door middel van korte opdrachten, lees je het boek echt samen. Hierdoor zijn je kleinkinderen actief betrokken bij het verhaal en de interacties stimuleren hun fantasie en creativiteit! Bij het interactief kinderboek “Beertje het is bedtijd!” help je Beertje om naar bed te gaan. De vaste onderdelen van het naar bed gaan zijn herkenbaar voor een kind. Zo poets je samen zijn tanden en maak je hier geluiden bij, zoek je zijn pyjama, kietel je zijn voetjes, doe je de gordijnen dicht, zing je een liedje en nog veel meer opdrachten! Zo lees je dus écht samen met je kleinkinderen! Je kan meer informatie vinden op www.twinkelins.nl en met de code ‘oma’ ontvang je gratis verzending!

 

Het boek Beertje het is bedtijd is geschreven door de uit Breda afkomstige Lindsay van Ooijen. Het boek Beertje het is bedtijd heeft in 2020 de 1e prijs van The Indie Awards gewonnen.

 

Beertje het is bedtijd
Lindsay van Ooijen, winnaar beste kinderboek Indie Awards 2020 (Foto: Janneke Schoonderwoert – Schoonderwoert fotografie)

 

 

Meer leuke activiteiten oen met je kleinkind, lees dan ook eens

Pepernoten recept

Herfst Knutselen met je kleinkind

Geef een reactie