Tablet op reis naar opa en/of oma

Wonen opa en/of oma verder weg, zodat je er met de auto naar toe moet rijden? Een kindertablet voor verveelde momenten kan dan erg praktisch zijn.

Kinderen onder de 2 jaar zitten vaak nog rustig in de auto of vallen in slaap. Echter op een gegeven moment merk je dat je kind zich sneller verveelt. En als je zelf ook uitgespeeld bent met ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is…….’ of alleen met de kinderen in de auto zit en op moet letten, is het echt geen schande om een kinder tablet tevoorschijn te halen.

Waar moet je op letten bij het tablet kijken in de auto?

Tablethouder aan de voorstoel

Om te voorkomen dat een kind niet te dicht op het scherm van de tablet zit, is een tablethouder aan de voorstoel aan te raden. Er zijn hele eenvoudige houders verkrijgbaar die je 1 keer installeert aan de hoofdsteun en waar je vervolgens de tablethouder inklikt op het moment dat je kind gaat kijken.

Doet je kind graag spelletjes op de tablet of houdt het van tekenen en kleuren? Dan kan de kinder tablet natuurlijk prima op schoot.

Zorg dat alles werkt voordat je vertrekt

Heb je alles goed ingesteld zodat je kind de tablet kan gebruiken? Ga dan pas weg. Want dit doe je natuurlijk niet tijdens het autorijden. Hieronder een checklist:

  • Netflix of andere filmpjes downloaden zodat deze offline beschikbaar zijn
  • Persoonlijke hotspot aan en koppelen met de tablet voor online kijken
  • De koptelefoon aanzetten, koppelen en checken of het geluid werkt. Een hele goeie kinder koptelefoon met volumebegrenzer en superlange batterijduur is de JBL JR310BT. Met deze draadloze koptelefoon op bluetooth rijd je meerdere keren naar opa en oma met slechts 1 x opladen. Tijdens langere ritten, naar bijvoorbeeld een vakantiebestemming, werkt de koptelefoon de hele dag.
  • De tablet alvast in de tablethouder van de hoofdsteun stoppen

Verschil kindertablet en gewone tablet

Wat is het verschil tussen een kindertablet en een gewone tablet? Een kinder tablet lijkt op een gewone tablet maar is speciaal ontworpen voor kinderen. De tablet is kleiner en lichter van gewicht (vaak 7- of 8 inch) en gemaakt om langere tijd vast te houden.

Verder is zowel de software als hardware eenvoudiger, waardoor kindertablets vaak goedkoper zijn dan gewone tablets. Omdat er geen andere apps op zitten heb je er als ouder weinig omkijken naar. De speciale software met afzonderlijke kindomgeving draait op Android en bevat allerlei spelletjes, video’s en educatieve apps.

Kindertablets zijn al geschikt vanaf 2 jaar en worden geleverd met kleurrijke beschermhoes.

Er zijn uiteraard ook een aantal nadelen. Zo is de opslagruimte beperkt, waardoor je naast de kindomgeving weinig andere apps kunt installeren. Hoe goedkoper de tablet, hoe minder opslagruimte je hebt en hoe sneller de tablet aan zijn max zit.

Is je kind iets ouder? Kijk dan ook bij de gewone tablets van 9 en 10 inch en maak een goede afweging of je een kindertablet of gewone tablet aanschaft.

Wat zijn de beste kindertablets?

De beste en meest verkochte kindertablets zijn van de merken Kurio, AngelTech en Deplay. Ook Samsung geeft ook speciale kindertablets uit met vooraf geïnstalleerde apps en een beschermhoes.

Uit verschillende tests die in 2024 zijn gedaan komt de Deplay kindertablet als beste uit de test. Doe er je voordeel mee 😉

Deplay Kids tablet Smart 8 inch

Tips voor vermaak in de auto zonder kindertablet

Tot slot nog een aantal tips om je kind(eren) zonder tablet in de auto te vermaken.

Kies een object of dier en spreek een bepaald geluid af die je kind mag maken wanneer het dat in de omgeving waar jullie rijden tegenkomt. Bijvoorbeeld een tractor (broem broem), maar ook schapen (beh) of koeien (boe). Super simpel maar het houdt kinderen even bezig.

Maak op Spotify een playlist voor je kind en vul hem met zijn/haar favoriete muziek. Vooral grappig als je kind Engelse liedjes fonetisch mee gaat zingen met koptelefoon op. Voor jou leuk om te raden welk liedje er wordt afgespeeld.

Houdt je kind van tekenen? Een magnetisch tekenbord is niet duur en je kind is er even zoet op. Hier kun je ook allerlei raad spelletjes voor verzinnen.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de kleur is……..een oud spelletje maar nog steeds doeltreffend. Vooral leuk met jonge kinderen, die verklappen vaak al direct wat ze bedoelen .

Een kindertablet in de auto is een perfect hulpmiddel voor vermaak van kinderen. Wissel het af met andere spelletjes en voor je het weet ben je bij opa en oma.