Dagje uit met de trein

Door gastblogger Madelon Nipshagen

Ik herinner mij nog als de dag van vandaag dat ik met mijn vader voor het eerst met de trein naar Amsterdam ging. We gingen naar het Nemo museum, 8 jaar was ik en ik vond de treinreis magisch! Zoek je een leuk uitje met de (klein)kinderen die zij zich voor altijd zullen herinneren? Ga een dagje weg met de trein!

Toegegeven, de nostalgie van het kaartjes knippen is helaas niet meer, maar verder is de beleving voor kleine kinderen nog precies hetzelfde. Het wachten op het perron, het fluitje vlak voor het moment van vertrek, de conducteur die de ‘kaartjes’ checkt, de snelheid waarmee de trein rijdt………en er is onderweg zoveel te zien!

Want zoals het boek The Alchemist als geen ander zo goed uitlegt: “Het gaat niet alleen om de bestemming, maar ook de reis ernaartoe”.

NS dagje uit; met de trein naar betaalbare activiteiten

Elk seizoen komt NS met ideeën voor betaalbare uitjes met peuters, kleuters en iets oudere kinderen, die gemakkelijk met de trein en het openbaar vervoer te bereiken zijn. Zoals de Mini-Efteling in Nieuwkuijk voor slechts € 7,50 per persoon (check de openingstijden). Heb je iets meer budget? Dan is het Spoorwegmuseum in Utrecht echt een aanrader. Sowieso is het station al een belevenis op zich. Verderop in dit blog vertel ik je hier meer over.

Ben jij liever in de natuur? Ook voor buitenmensen heeft NS tips voor de mooiste wandel- en fietsroutes in Nederland, in natuurgebieden die dichtbij een treinstation liggen.

Op ns.nl vind je nog veel meer tips voor een dagje uit met de kleinkinderen of het gezin.

Met de trein naar Schiphol (zonder te vliegen ;-))

Elk jaar ga ik wel een keer met de kinderen met de trein naar Schiphol. Niet om te vliegen, maar om vliegtuigen te spotten!

Voordat je onder Schiphol op het station uitstapt, gaat de trein een stuk door de tunnel heen. Eenmaal met de roltrap of lift boven aangekomen, waan je je direct in een andere wereld. Eentje die voor kinderen volledig nieuw is en waar ze super veel dingen zullen ontdekken.

Op het panorama terras (check de openingstijden) heb je een geweldig uitzicht over de gates en zie je de grootste vliegtuigen opstijgen. Er is een groot restaurant waar je iets kunt drinken en eten.

Eenmaal terug op Schiphol Plaza vind je de mooiste winkels. In de winkel planes@plaza kunnen kinderen zelf een kijkje nemen in de romp van een echt vliegtuig! Compleet met landingsgestel, motor en cockpit.

Kijk op Schiphol.nl voor meer tips om op Schiphol te doen met kinderen, zoals de Schiphol speurtocht. Verspreid over Schiphol Plaza zijn een heleboel interessante plekken te vinden, die je veel vertellen over deze grote luchthaven. Download hier de vragenlijst: https://www.schiphol.nl/nl/jij-en-schiphol/pagina/schiphol-speurtocht/

Bezoek een grote stad met de trein

Kies een wat grotere stad uit om met de trein te bezoeken. Het mooie van met de trein reizen is dat de reis al onderdeel van het uitje is en je de kinderen niet zo lang in de stad hoeft te vermaken. Is er in de stad niet zoveel voor kleine kinderen te doen? Een ijsje, patatje of pannenkoek eten is voor kinderen al een feestje.

Wist je dat station Utrecht het grootste station van Nederland is? Niet alleen qua oppervlakte maar ook qua aantal spoorlijnen en reizigersaantallen. Daarnaast is het station echt de moeite waard om naartoe te gaan. Het is mega groot met allerlei winkels en horecagelegenheden. Wil je de stad Utrecht bezoeken? Loop dan via het compleet vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne de oude stad in.

Naast een stad in Nederland ben je met de trein ook zo in een buitenlandse stad als Brussel of Antwerpen. De Intercity Brussel rijdt op de hogesnelheidslijn via Breda in 1:50 uur naar Antwerpen. Ook vanaf Utrecht reis je met slechts 1 overstap in Rotterdam naar Belgische bestemmingen. Vanaf Brabant stap je over in Breda om naar België te reizen met de trein.

Nederland ontdekken met de trein

Het voordeel van ons kleine landje is dat je letterlijk binnen 2 uur aan de andere kant van Nederland bent. Onze treinen zijn comfortabel en als je buiten de spits reist, geniet jij met je (klein)kinderen rustig van het uitzicht tot je er bent. Als je even moet wachten tijdens het overstappen is er op de grotere perrons altijd wel een horecagelegenheid of een klein stationswinkeltje waar je een kopje koffie met wat lekkers haalt.

Met een Railrunner kaartje reist jouw (klein)kind voor slechts € 2,50 een hele dag met de trein. Railrunner geldt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar.

Ben je van plan om vaker met je kind of kleinkind te reizen? Koop dan een OV-chipkaart voor het kind en bestel een Kids Vrij abonnement. De OV-chipkaart kost slechts € 7,50 en het abonnement is gratis. Met het abonnement reizen kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis met je mee, ook met andere treinvervoerders. In de bus, tram en metro krijgen zij automatisch 34% korting.

En jijzelf? Tegenwoordig kun je heel eenvoudig met je betaalpas, creditcard, mobiel of smartwatch op de stations door de poortjes heen. Als je één keer hebt in- en uitgecheckt met een betaalpas kun je deze toevoegen aan jouw OVpay account. Met deze app kun je al jouw reizen inzien en controleren of je hebt uitgecheckt. Vergeten uit te checken? Dan kun je dit via de app alsnog doen!

Uiteraard koop je ook nog gewoon een ticket bij een automaat op het station, een e-ticket of kun je nog reizen met je OV-chipkaart. Voor actuele prijzen en mogelijkheden kijk je op ns.nl.

Wat neem je mee in de trein?

Je maakt van de treinreis echt een uitje als de kinderen onderweg iets lekkers mogen eten en drinken. Laat hen een eigen rugzakje gevuld met lekkere dingen meenemen, dan hebben ze helemaal het gevoel dat ze op reis gaan!

Naast drinken en eten is een spelletje of knutselboekje voor onderweg een leuk tijdverdrijf. Bij Bol.com shop je de leukste peuter- en kleuterrugzakjes, broodtrommels en drinkflessen. Of, als ze dat al hebben reisspelletjes en knutselspullen.

Genoeg tips voor een dagje weg met de trein met kinderen. Nu snel een dagje plannen!