En dan mag je oppassen

En dan mag je oppassen. Voor de eerste keer, hoe spannend is dat! Kinderen opvoeden verleer je niet zeggen ze wel eens. Maar toch is het spannend als je voor de eerste keer op mag passen op je eerste kleinkind weer. Het is een speciaal moment dus moet je er ook van kunnen genieten. Tegelijkertijd schieten er allemaal vragen door je hoofd;

Hoeveel schepjes melk op hoeveel water, moest die blauwe plakker op de luier nu voor of achter, hoe moet ik die kinderwagen uitklappen en in de auto krijgen. Heel veel vragen. Daarom is het ook heel belangrijk dat je het even gaat voorbereiden.

En dan mag je oppassen: Maak aantekeningen

Je dochter of zoon legt het waarschijnlijk allemaal uit als hij je kleinkind komt brengen. Je denkt ook dat je het allemaal nog wel weet en onthoudt, maar niets is minder waar. Zo dadelijk is je zoon/dochter weg en dan ga je alweer twijfelen.

Schrijf daarom alles op! Je kleinkind zet straks zijn luchtalarm aan zetten en dan wil je snel zijn. Door de hectiek weet je het dan niet meer. Zorg dat de voeding vooraf klaar staat zodat je het alleen nog maar hoeft te verwarmen. Dit geldt natuurlijk voor meer zaken. Maak een lijstje als reminder voor:

 • Flesje, welke tijden en hoeveel melk/water
 • Slapen, met of zonder trappelzak, pyama,
  knuffel en speen
 • Moet er een muziekje aan bij het slapen
  gaan?
 • Deur open of dicht met slapen
 • Moeten er medicijnen of vitaminen worden
  toegevoegd, welke en hoeveel en welke tijden
 • Noteer belangrijke telefoonnummers waar je
  dochter/zoon bereikbaar is
 • Noteer nummer van de huisarts van je
  kleinkind

En dan mag je oppassen: Op pad met je kleinkind

Ga je met je kleinkind op pad zorg dan dat je weet hoe de Maxi-Cosi in de auto geplaatst moet worden. Oefen dit een paar keer door het zelf te doen in het bijzijn van je zoon/dochter.

Ga je lekker wandelen zorg dan dat je weet hoe je de kinderwagen in en  uit elkaar moet vouwen. Ook dit een flink aantal keren oefenen. Uit ervaring weet ik dat een keer kijken niet helpt. Die dingen zijn tegenwoordig zo ingewikkeld. Zorg dat je weet welke lakentjes en dekentjes er in de kinderwagen moeten en vergeet vooral de speen niet als je kleinkind speent.

In huis met je kleinkind

En dan mag je oppassen, ook in huis. En ook in huis moet je weten hoe het allemaal werkt. Hoe bevestig je de riempjes van de wipstoel. Hoe zorg je dat je kleinkind niet uit de kinderstoel kan klimmen? Oefen alles met je zoon/dochter en je zult zien dat je het zo weer onder de knie hebt. En mocht het nu allemaal gelukt zijn, vergeet dan vooral niet om heeel veeeeel foto’s te maken. Natuurlijk leg je bij elke foto een milestone kaart erbij. Je vindt de Milestone kaarten voor bij Oma en Opa hier

 

Lieve oma’s, heel veel succes en vergeet vooral niet te genieten

Met lieve groeten,

 

Van En Voor Oma

 

Geef een reactie